Saturday, September 14, 2013

Creationism științific 102 - aka curs de Creaționism

Această carte online este permisă a fi referință cu o condiție, anume să fie prezentat link-ul explicit către site. Așa ca și celelalte articole, are să fie prezentat, dar data asta o sa fie explicit. Dați click aici pentru a citi cartea autorului:
(1) http://ebooks.unibuc.ro/istorie/ioanis/11.htm
Pentru cei ce vor să meargă direct la cuprins, aici este link-ul (3)
 
Cartea este scrisă de un doctor inginer în electrotehnică devenit profesor universitar, anume Străinescu Ioan (2).

Bineînțeles că atunci când citim o sursă creaționistă trebuie să vedem ce afirmă și să vedem unde ar greși:
- cartea începe cu „problema originilor” ce evoluția nu ar putea-o explica (abiogeneza explică originea vieții)
- apoi explică cum nici creaționismul nici evoluționismul nu e știință:
Din acest punct de vedere, putem afirma:
        ­ Modelul creaţionist nu poate fi demonstrat  întrucât creaţia nu se mai produce în prezent ca să fie observabilă, ea s-a produs o dată, în trecut şi acest fenomen nu este accesibil metodei ştiinţifice de cercetare. Este imposibil în prezent să se imagineze un  experiment ştiinţific care să descrie procesul creaţiei  nu numai pentru om care ar fi cel mai complicat, dar nici pentru cele mai simple vieţuitoare;
- Modelul  evoluţionist nu poate fi demonstrat, întrucât dacă evoluţia se produce şi azi, ea operează prea încet ca să fie măsurabilă. Tranziţia unui tip de organism într-un organism de tip superior, presupune milioane de ani şi nici o echipă de cercetători nu se poate încumeta să înceapă un astfel de experiment.
Aici autorul clar greșește, deoarece modelul evoluționist poate fi demonstrat:
- poate fi demonstrat matematic/algoritmic, iar în fapt modelele evoluționiste pot fi făcute în a rezolva probleme în timp polinomial cu aproape de optimalitate
- poate fi observat, în specii cu timp mic dintre generații, E.Coli fiind un caz tipic de evoluție
- poate fi măsurat: există rata de evoluție de un Darwin (e unitate de măsură, cum este Joule, Watt, Newton, Pascal) ce poate fi făcută prin calcularea distanței genetice

Capitolul I prezintă impactul evoluției (din dpdv al autorului) asupra societății. Pentru cei antrenați în logica formală (recomand a găsi un curs de filosofie care explică cum se construiesc argumentele) pot să înțeleagă că acceptarea sau impactul evoluției asupra unei societăți nu ar dovedi că e falsă.

Capitolele II și III sunt mai avansate deoarece încearcă să explice știința, dar din punct de vedere filosofic.

În fapt face foarte multe greșeli, deoarece încearcă să arate cum un model evoluționist explică cosmologia. Unele greșeli punctuale: modelul Big-Bang a fost definit nu de Gamow, dar de un preot catolic George Lamaître (4), iar Hoyle a susținut un model ce considera că Big Bang-ul nu e corect, ci totul se reciclează, Gamow rafinând modelul Big Bang. În practică toate cele 3 modele: Big-Bang (Gamov + Lamaître) respctiv modelul Hoyle sunt adevărate concomitent. E ca și cum dacă s-ar demonstra că vacile sunt mai apropiate de balene și delfini decât de iepurii (ce ar fi rumegători conform Scripturii), pur și simplu nu ar falsifica evoluția, ci doar ar detalia-o.


De aceea un „evoluționist”, acceptând Big-bang-ul nu acceptă doar Big-Bang-ul dar tot ce implică cu modele mai bune sau mai rele.

Dar spre deosebire de articolul trecut, această carte are numere (5) despre evaluarea vârstei pământului:
Poz
 Procesul investigat
Vârsta/Mii ani
1
Descreşterea fluxului magnetic al terei
    10
2
Propagarea carbonului radioactiv în tera
    10
3
Propagarea prafului cosmic din spaţiu pe pământ
   Mică
(...) (...) (...)
20
Scăderea izotopului carbon 14 în pădurile din cambrian
      4
21
Scăderea masei de uraniu, cu ipoteza existentei iniţiale şi a izotopilor de plumb
   Mică
22
Scăderea masei de potasiu cu ipoteza argonului capturat
Mică
23
Influxul apei nesărate spre ocean
340.000 
24
Influxul de magmă din manta spre formarea crustei
500.000
Această tabelă conține multe intrări și vedem că praful cosmic duce vârsta pământului la doar sub 10.000 de ani, atunci ce facem cu restul datelor? A ignora datele ce nu se potrivesc, fără nici un model științific ce poate să fie explicat duce la mai multă confuzie decât a explica cum sunt lucrurile.

De genul: influxul apei nesărate spre ocean? 340 milioane de ani. Răcirea crustei: 500 milioane ani, Asta cu surse creaționiste.

Probabil că un autor creaționist se întreabă cum de câmpul magnetic poate arăta o vârstă a pământului de doar 10.000 de ani? E simplu: câmpul magnetic fluctuează, iar dacă acum ar scade (sau ar crește), dacă ar fi uniform (parte nearătată de creaționiști), ar duce la valori absurd de mari în trecut.

La final o notă despre evoluția omului: Homo Erectus după acest autor e om, dar.... Homo Erectus a dispărut mult înaintea lui Adam din cartea Geneza (acum 6000 ani (versiunea Catolică/protestantă) - 7500 ani - Septuginta). Homo Erectus este dezbătut dacă a murit acum 75000 ani cu erupția din Toba sau acum 800.000 de ani (ca H. Floriensis - (6) ).

Ce mă surprinde e că autorul conform CV-ului cică a predat un astfel de curs în 2002. Se pare că n-a mai predat dupa, phew ce bine! Nu de alta, că dacă ar preda ca biologie, e clar că nu e calificat, ca și curs de filosofie, e clar că nu e calificat, ca și curs de psihologie, e clar că nu e calificat, ...


References
1. http://ebooks.unibuc.ro/istorie/ioanis/11.htm
2. http://www.itb.ro/sites/default/files/files/Strainescu%20Ioan%20-%20CV.pdfâ
3. http://ebooks.unibuc.ro/istorie/ioanis/cuprins.htm
4. http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre
5. http://ebooks.unibuc.ro/istorie/ioanis/19a.htm
6. http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_floresiensis

1 comment: