Creaţioniştii preferă acest citat deoarece Darwin are o propoziție, ce scoasă din context ar spune că apariţia ochiului pare inimaginabilă. Însă Darwin imediat după va detalia cum ochiul ar fi apărut şi anume el a fost doar cu puţin mai bun decât al strămoşilor, mai bun decât al strămoşilor strămoşilor, etc.
Citatul următor ce este pe un sit creaţionist (2) va spune aceeași problemă, doar că în loc de ochi, va scrie ureche:
Inca un exemplu de organ cu elementele si functiile de o complexitate ireductibila, serveste urechea umana compusa din pavilion, canal auditiv-extern, timpan, ciocan, nicovala, trompa lui Eustachio, scarita, fereastra rotunda, canal semicircular, nerv vestibular, nerv auditiv, organul cohlee care transforma sunetul in semnale electrice si asa mai departe.Evoluţia urechii umane este fascinantă, dar cum auzul nu e principalul simţ ce oamenii îl au, fac ca urechea umană să nu fie atât de complexă, dar să se vadă evoluţie în continuare în a auzi ultrasunete (în lilieci şi cetacee adică balene şi delfini).
A vedea o grupă de animale precum reptilele (3), fac să prezinte foarte clar cum auzul a fost format: prin modificarea oaselor mandibulei. Similar, detaliile auzului nu sunt nici un mister pentru cei ce au făcut anatomie comparată a mamiferelor și a reptilelor (4)
Iar legat de timpan, există forme mai simple (ce fac fraza sistemul auditiv nu poate fi redus falsă): timpanul și o formă de nerv auditiv este suficient ca să auzi. Nu foarte bine, poate dar doar vibrații, dar este auz.
Totuşi, este urechea umană ireductibil complexă? Dacă urechea umană ar pierde absolut totul în afară de: timpan şi un nerv ce ar fi direct conectat cu timpanul, ar auzi omul ceva? Cu siguranţă! Nu ar avea sens de direcţie, nu ar fi bine dozat semnalul. În fapt sunt părţi din urechea aşa cum este ce practic nu au nici un impact în auz dacă le-am pierde (de genul canalului semicircular ce e folosit în echilibru) și totodată sunt animale ce au în practică un auz foarte bun (din nou vorbim de cetacee) ce au canalul semicircular neglijabil de mic ce le permite să facă acrobaţii fără să îşi piardă echilibrul. (5) (6)
Legat de alt mamifer cu un auz foarte bun, anume liliecii, ei au un muşchi în ureche ce îl contractă şi face posibil să audă. (7) Liliecii şi reptilele arată că e urechea umană este în cel mai bun caz exact la mijloc. Nu avem nici măcar muşchi suficient de puternici să direcţionăm pavilionul. Este suficient de bună pentru că oamenii nu folosesc în mod tipic ecolocaţia.
Surse:
1. http://creationismnestiintific.blogspot.com/2013/03/re-marturisirea-lui-darwin.html
2. http://creationismulstiintific.blogspot.com/p/blog-page_14.html
3. http://www.anapsid.org/reptilehearing.html
4. http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_mammalian_auditory_ossicles
5. http://en.wikipedia.org/wiki/Whale#Ears
6. http://csi.whoi.edu/sites/default/files/literature/Full%20Text_29.pdf
7. http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-do-bats-echolocate-an
No comments:
Post a Comment